“Avi, explica’m una història”. L’art d’explicar històries es troba en el seu moment àlgid. No hi ha marca respectada que no hagi coquetejat amb el meravellós món del Transmedia Storytelling. ¿Com resistir-se a aquesta tècnica narrativa que empra múltiples canals i formats unint-los en una interacció sense precedents?

Si ets una marca amb la necessitat d’enlluernar al seu públic fomentant la participació i l’intercanvi mentre transmet els seus valors i la seva filosofia, no pots. Les persones necessiten històries, per sobreviure, per créixer, per somniar, per prendre decisions, per superar-se a si mateixes i, fins i tot, per a comprendre a la resta. És per això que explicar una història (storytelling) aporta un gran valor perquè la teva marca arribi a elles. La marca s’humanitza, es baixa del pedestal unidireccional i comença a viure experiències junt al seu consumidor.

Allò que fa excepcional a la narrativa transmedia és, tal i com el seu nom indica, que transcendeix als mitjans. És a dir, utilitza diverses plataformes tecnològiques per explicar una història, que pot agafar diferents formes, com fragments presentats en diversos llenguatges, formats i suports. No confondre amb el Cross Media que consisteix en explicar una única història a través de diversos mitjans.

Les seves particularitats:

Món narratiu: quan més detallat és, més creïble es torna. Els professionals del transmedia són com els arquitectes de somnis de la pel•lícula ‘Origen’, han de construir amb versemblança.

Serialitat: al no ser una narrativa lineal, tendeix a la dispersió i a la hipertextualitat, pel que ha d’aconseguir trencar amb la incredulitat de l’usuari.

Polifonia: la serialitat afavoreix que es generin varietat de personatges i a la vegada millora la relació amb la subjectivitat de cadascun d’ells. La sèrie ‘Perdidos’ és l’exemple més clar.

Infinitat: existeix un inici, però no un final. Es poden crear nous texts i ampliar aquest món narratiu sense limitacions.

Expansió: hem de penetrar en el nucli de fans per fomentar la propagació de pràctiques virals en social media. L’audiència ampliarà i difondrà més produccions transmedia.

Coherència: la continuïtat és bàsica per fer creïble una història motiu pel qual ha de complementar-se amb la multiplicitat d’experiències narratives. Per exemple, el comportament del personatge ha de ser el mateix en una pel•lícula o en un videojoc.

Extractabilitat: ofereix al consumidor un component immersiu, de manera que ens permet extraure de la història qualsevol objecte important per a ell i portar-lo a la seva realitat (ex: la cervesa Duff de ‘Los Simpson’).

‘Prosumers’: els consumidors es converteixen en productors i no dubten en ampliar i perllongar les històries que perceben com a seves. És una forma de fer Branding que va començar en la indústria de l’entreteniment amb el moviment ‘Trequi’.

Promoció: no només l’usuari pot gaudir de totes les formes de la trama i del projecte, sinó que també els anunciants poden treure partit a les oportunitats de promoció que es multipliquen al combinar els formats i les plataformes.

En definitiva, el Transmedia Storytelling converteix a l’usuari en centre de la història, fent-lo participar de forma activa, directa o indirectament, en la trama generada per la marca per apropar-se a ell i enlluernar-lo amb la seva part més emocional.

Per Alexia Dominguez.