A causa dels últims esdeveniments a la xarxa social Twitter, ens veiem obligats a fer un post sobre la poca iniciativa i escassa eficiència d’algunes institucions públiques a l’hora de suportar una crisi reputacional a Internet. És cert que no totes les entitats disposen de plataformes socials, fet que ens podria semblar un error de primeres, ja que a dia d’avui és un dels canals de diàleg essencials per comunicar-se amb els ciutadans. Però, les tinguin o no, no ha de suposar la pèrdua del control de la seva marca.

Sí, amics, un ajuntament també és una marca, i, per tant, ha de vigilar i conèixer tots els canals a través dels quals se la pot malmetre o reforçar. Aquest ha estat el cas de l’ajuntament de Tordesillas que, després de la polèmica suscitada al voltant de la tradició del Toro de la Vega, ha permès la proliferació d’un compte amb tota la pinta d’un fake que ha caldejat encara més l’ambient. Mentre el hashtag #NoAlToroDeLaVega esdevenia TT (trending topic) i el perfil @AytoTordesillas anava guanyant respostes de repulsa i animadversió, l’ajuntament observava com defensors i detractors de la tradició acabaven a pedrades.

Què ha de fer l’entitat davant d’una crisi d’aquest tipus?
1. En el moment en què apareix un compte amb el nom de la teva institució quan tu no l’has generat, has denunciar a Twitter (o a la plataforma en qüestió).
2. Si no disposes d’altres xarxes o plataformes socials per notificar que aquest perfil detectat és fals, pots utilitzar els perfils dels representants oficials de la institució, ja que actuen com a ambaixadors de la teva marca.
3. Aprofitar l’ocasió per crear un perfil de zero, demostrar que l’altre no té cap tipus de credibilitat i certificar-ho.

Hem de tenir en compte que sempre hi ha trolls a l’aguait esperant el moment d’actuar. Com marques, gestors de comptes o actors de la comunicació hem de saber avançar-nos a aquestes situacions, o demanar ajuda externa en cas de no saber com. És fonamental protegir la teva marca a Internet i controlar la teva presència a les xarxes

Alexia Dominguez