Coneixem Twitter com una successió de missatges emesos de manera lineal en el temps, és a dir, el famós timeline o cronologia. Quan comences amb aquesta xarxa social i tens pocs “seguits” és fàcil de controlar i resulta senzill no perdre cap missatge dels teus interessos; però a mesura que augmentes els teus “seguits” la cosa comença a complicar-se per poder veure tot el que es publica, tret que estiguis permanentment refrescant teu timeline. Cosa del tot improbable.

Com és lògic passes temps, hores, sense connectar-te a Twitter i per tant sense veure la teva cronologia i quan entres de nou hi ha tants i tants tuits per llegir que la majoria de les vegades optes per no llegir cap de manera retroactiva. Aquest és el comportament de la majoria de nosaltres, Twitter ho sap i per això han desenvolupat una nova funcionalitat anomenada while you were away, (mentre estaves fora).

Amb aquesta nova opció se’ns mostrarà breument el contingut més rellevant del nostre timeline des que vam obrir l’aplicació per última vegada. D’aquesta manera un algoritme desenvolupat per la plataforma escollirà aquells tweets més rellevants i ens els servirà per separat. L’objectiu és separar el gra de la palla, però la pregunta és: quin criteri seguirà Twitter per decidir què és gra en el meu cas? De moment no se sap res sobre els paràmetres amb què es decidirà la rellevància d’un tweet; el que sí se sap és que serà una funcionalitat exclusiva per a l’aplicació nativa.

I ara una mica d’opinió personal: si Twitter no ha tingut model de negoci, si tenim clar que la mort de Facebook és inevitable i si totes les xarxes socials saben que després de la seva activitat hi ha diners però els resulta difícil materialitzar aquesta nova funció, em fa olor a monetització, a explotació publicitària i en el millor dels casos a jerarquització arbitrària de les meves preferències (nombre de retweets, favorits, impressions) i cap d’aquests aromes m’agraden.

Per Helena Abellán