D’un temps ençà les tendències en comunicació i màrqueting han canviat i les marques, encara que tard, ho han acabat entenent . S’han adonat que estem farts d’elles i que han perdut la seva capacitat de persuasió i per això han acabat recorrent als prescriptors, també coneguts com influencers.

Les marques han apostat per aquesta figura de perfil diferent al dels famosos o celebrities, perquè són persones que, tot i ser gent amb molts seguidors, tenen un to més proper i una posició social semblant a la de la seva audiència. Aquesta proximitat és la que fa que els seguidors es creguin el que l’influencer els diu i aconsella. Per aquest motiu, les marques estan establint aliances amb ells, fent-los viure experiències on el producte té un gran protagonisme de manera natural i sense posar a la marca en primer pla tota l’estona de manera explícita. O el que és el mateix: branded content.

Aquesta és la clau del màrqueting d’influencers: quan les persones que tenen un públic fidel i genuí recomanen una marca, els seus seguidors confien en la recomanació perquè són ells els que han decidit seguir el prescriptor de manera voluntària.

És cert que els seguidors d’una marca poden confiar en ella sense intermediaris, però realment confien més en les recomanacions de les persones influents que segueixen, perquè a diferència d’una marca, no estan venent el seu propi producte contínuament. Són persones reals que comparteixen coses reals, aquest toc humà és el que reforça la confiança .

A l’hora de seleccionar un influencer de qualitat per part de la marca, es necessita analitzar de manera exhaustiva el seu comportament a les xarxes: els gustos que té, sobre què publica i plantejar-se si els valors associats a la marca són compartits per aquest .

Si l’experiència viscuda amb la marca és bona i a més es transmet bé, acaba tenint lloc la cocreació de continguts a canvi d’experiències entre marca i influencer, el que es converteix en un record de marca positiu i simpàtic en els seus seguidors.

Per tots aquests motius, si volem utilitzar els prescriptors com a part de la nostra estratègia de comunicació, s’ha de treballar molt a fons en l’anàlisi d’aquests perfils per estimar quin serà l’abast real de les seves publicacions i si els seus seguidors els han obtingut de manera natural o artificial. Així, després de convidar-los a viure una experiència acompanyant a la marca, caldrà valorar si les seves publicacions són sinceres i efectives; i si el retorn es tradueix finalment en vendes a mig o llarg termini i no en l’increment de l’ego d’un influencer farsant.

Per Daniel Alonso