Rellegint la novel•la 1984 em trobo amb el concepte de novaparla i amb el llenguatge com a eina de repressió. Al llibre de George Orwell creen una nova llengua que elimina tots aquells mots que poden donar peu a pensaments perillosos per al règim dictatorial. Suprimir certes paraules acaba amb el concepte al què donen significat i, per tant, amb l’amenaça de pensar lliurement. El control del llenguatge esdevé el control de la ment de la societat.
Aquesta lectura coincideix amb l’anunci de la reedició del Diccionari de la Real Academia Española i la incorporació d’un conjunt de neologismes per part de Termcat, el centre de terminologia de la llengua catalana. Segons la teoria expressada per Orwell, ambdues entitats farien oficial l’extensió de la possibilitat de les persones de pensar. Obririen les fronteres que la llengua posa al pensament.
Trobar-me al mateix temps amb la teoria de l’escriptor anglès i la incorporació de nous vocables als idiomes es que més faig servir em fa pensar en la necessitat que té la llengua de créixer, una necessitat exponencial i sense fi, que no s’acaba. I em pregunto quina seria la millor manera d’adaptar els termes que sorgeixen cada dia. S’han d’adaptar de la llengua originaria fonèticament? Hem de crear-ne de nous fidels a la llengua pròpia però no a la d’origen obviant l’ús social? Els hem d’acollir als nostres diccionaris de la mateixa manera que s’escriuen en les seves llengües originàries?
Ambdues entitats parlen dels nous usos i costums socials com a fets determinants per a la inclusió de noves terminologies. Però el creixement social de vocables és més ràpid i constant que la resposta dels ens filològics a aquest increment.
Tornant a 1984, la societat necessita unes regles d’ús per a la llengua, però la cursa que corre la societat no és la marató que corren les entitats filològiques. Això em duu a pensar que per molt que s’intentés reprimir a través de la llengua, l’ús social de la mateixa la faria imparable. Extraoficialment, les fronteres al pensament són impossibles.

Mireia Rebollo